• Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť

          • November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa.

            Od roku 2015 sa 18. november stal Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, 19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa.

            19.november - Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí.

            V tento deň sa na Slovensku už po ôsmykrát organizuje „BUBNOVAČKA“, kedy by malo byť hlas detí lepšie počuť.

            „Bubnovačka – bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť!“ má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a potrebu včasnej prevencie.

            Násilie je tu, je okolo nás, aj keď ho často nevnímame alebo nevidíme.

            Je dôležité deti počúvať, veriť im a venovať dostatok času.

            Pomôžme týmto deťom...

            Každý hlas detí je dôležitý!!!  A preto sa aj naša škola zapojí 19. novembra 2021 v čase 10.00 – 11.00 hod. do tejto celoslovenskej akcie.

                                   

                                                                                                                      Mgr. Miriam Liptáková

             

          • Rozpomienky na Pavla Országha, slovenského básnika, prozaika, dramatika, ...na Človeka

          • V pondelok 8. 11. 2021 uplynulo sto rokov od skonu autora, ktorého nejedno dielo i dnes zapĺňa strany učebníc. A právom. Mnohým z Vás sa možno vyjavia obrazy z recitácie v súťaži Hviezdoslavov Kubín, niektorým možno slová, ktorým ste nerozumeli. I taký bol náš Hviezdoslav. Tvorivý kúzelník nových slov. A tak, už ste si spomenuli.... Čriepky z jeho životnej cesty sme si spoločne so žiakmi oprášili na hodinách literatúry, v triedach na II. stupni. Pripravili sme si pre Vás krátke video ako pripomienku jeho života.

            Byť kráľom času, nepoznali by sme, čo je lúčenie. Už zdvíhame čašu, zdráhame sa sĺz... Život je veľké umenie.“     P.O. Hviezdoslav

            PK SJL

             

          • Čarované háčikom🧶

          • Šikulky z krúžku "Handmade" sa už od septembra oboznamujú so základmi háčkovania a ide im to výborne!👍👍👍 Už sa nám podarilo vytvoriť krásne gumky do vlasov, čelenky i nádherné šály. Však posúďte sami.

            PaedDr. Andrea Kerekešová

          • Koniec zberu gaštanov

          • Vážení rodičia, milí žiaci. Zber gaštanov sa blíži ku koncu a už zajtra 9.11.2021 je ten posledný deň, kedy ich môžete priniesť do školy. Následne všetky nazbierané gaštany pripravíme k odvozu a zber vyhodnotíme...

            Ďakujeme za pomoc pri ich zbere.

          • V.A v ríši Feldeka

          • Sláviť narodeniny možno všelijako, aj v škole počas vyučovania - napríklad na hodinách literatúry. Hlavne keď oslavuje pán spisovateľ! 9. októbra sme si tak pripomenuli narodeniny známeho slovenského rozprávkara Ľubomíra Feldeka. Dožil sa krásnych 85 rokov, preto sme mu po dôkladnej príprave prichystali veršíky, vinše, rozprávky a zahrnuli sme ho otázkami, na ktoré nám snáď odpovie. Aby sme sa o ňom dozvedeli čo najviac, na slovenčine sme si čítali jeho rozprávky, sledovali videá o autorovom  súkromnom živote aj dielach, pracovali s textom a pokúsili sa aj o dramatizáciu. Dúfame, že ho naše darčeky, ktoré sme si pripravovali s láskou, potešia a balíček dorazí do Bratislavy v poriadku!

            V.A trieda     

          • Veľkolepé, kreatívne, poučné

          • Takto by sme mohli nazvať projekty, ktoré vytvorili žiaci 4.C triedy na tému Slnečná sústava. Každý deň si ani len neuvedomujeme, že sme súčasťou nekonečného vesmíru. Máme možnosť byť na planéte Zem, ktorá je jedinou, kde sa dá žiť. Štvrtáci  sa na prírodovede dozvedeli viac o tom ako to vo vesmíre funguje, čo ho tvorí a aký je zaujímavý. Vytvorili projekt, ktorý nám mal priblížiť slnečnú sústavu. Niektoré projekty boli 3D, niektoré krásne nakreslené, iné aj svietili alebo obsahovali brožúrku či doplňujúce informácie. Chodbu nám teraz zdobia kúsky vesmíru a my by sme sa s nimi chceli podeliť. Myslíte, že sa nám podarili?

            Mgr. Katarína Lengyelová

             

          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • 15.10.2021 sa uskutočnilo školské kolo postupovej súťaže OSJL. V tento deň to bol už 14.ročník. Súťaž pozostávala z online testu s úlohami pre ôsmakov a deviatakov. Od 9 00 hod. riešili 25 úloh v časovom rozpätí maximálne 35 minút. Súťaž absolvovalo 24 žiakov, z ktorých tí najšikovnejší sa umiestnili na prvých troch miestach. 1. miesto a zároveň postup do okresného kola /12.11.2021/ obsadila žiačka VIII.B Viktória Catheryn Dobrovolská, 2. miesto získal Ondrej Gibas, tiež z VIII.B a tretie miesto patrí Janke Jesenskej z IX.B triedy. Srdečne blahoželáme. 

            Mgr. I.Ledvinská

          •  Medzinárodný deň proti násiliu a šikanovaniu v škole

          • V roku 2019 bola na Generálnej konferencii UNESCO schválená iniciatíva vyhlásiť prvý štvrtok v novembri za Medzinárodný deň boja proti násiliu a šikanovaniu na školách. Cieľom tejto iniciatívy je vybudovanie globálneho povedomia o tejto problematike a potrebe ju čím skôr eliminovať.

            Naša škola má vypracovanú Vnútornú smernicu k prevencii a riešeniu šikanovania detí a žiakov v ZŠ.  Tento dokument  bol  vypracovaný na základe Smernice č. 36/2018 k prevencii a riešeniu šikanovania detí a žiakov v školách a škol. zariadeniach  vydanej MŠ  platnej  od 1. 9. 2018, ktorá  obsahuje  systémové aktivity školy v oblasti prevencie šikanovania a kyberšikanovania. Dokument sa nachádza na webovej stránke školy.

            • V tomto smere koordinátorka prevencie plánuje realizovať preventívne aktivity a besedy  v spolupráci s príslušníkmi PZ SR, kde budú žiakov  informovať o trestnoprávnej  zodpovednosti pri prejavoch šikanovania a kyberšikanovania.
            • Pomocou rôznorodých diagnostických nástrojov (dotazník, rozhovor, beseda, pozorovanie) monitorovať a odhaľovať negatívne javy v správaní žiakov a príznaky šikanovania; uplatňovať účinné prostriedky na ich elimináciu.

            Mgr. Miriam Liptáková

             

          • Naša spoločná zelená oáza

          • Projekt „Naša spoločná zelená oáza“, ktorý sme realizovali v priebehu septembra a októbra 2021 bol financovaný Nadáciou SPP /predložený v grantovom programe SPPoločne pre komunity/, za účelom ochrany a tvorby životného prostredia.

            Hlavným cieľom projektu bolo svojpomocne zrevitalizovať prázdny priestor na školskom dvore a vytvoriť tam „Našu spoločnú zelenú oázu“. V nej by v doobedňajších hodinách prebiehal výchovno-vzdelávací proces, v poobedňajších hodinách by slúžil na oddych žiakom ŠKD, resp. krúžkovú činnosť. Cez víkendy môže slúžiť verejnosti na oddych a relax. Prostredníctvom naplánovaných aktivít sme tento priestor plánovali zmeniť na ucelený výchovno-vzdelávací a zároveň ukľudňujúci a relaxačný priestor plný podnetov ekologicky myslieť.

            Čo sme vlastne urobili?

            1. založili sme ovocný sad - zasadili sme 10 kusov ovocných stromčekov a kríkov,

            2. dali sme vyrobiť a umiestnili sme v areáli školy 8 kusov vyvýšených záhonov, do ktorých sme vysadili rastliny a trvalky,

            3. vybudovali sme bylinkovú špirálu, do ktorej sme vysadili bylinky,

            4. vyrobili sme a umiestnili hmyzí hotel,

            5. vyrobili sme pocitový/hmatový chodník,

            6. učitelia fyziky spolu so žiakmi vytvorili meteo kútik, ktorý im priamo v učebni fyziky umožňuje sledovať počasie,

            7. osadili sme nové lavičky, ktoré sme vďaka daru RZ doplnili o drevené sety na sedenie aj so stolmi.

            Už teraz sa tešíme na využívanie tohto priestoru v teplejšom období.

            Tento projekt sa uskutočnil vďaka podpore Nadácie SPP.

          • Európsky certifikát kvality

          • Sme šťastní, že našej škole bol udelený európsky certifikát kvality ako ocenenie za vynikajúcu prácu pri realizácii projektu "LET´S PLANT A TREE!" v rámci programu partnerstvo škôl eTwinning. Veľká vďaka patrí všetkým učiteľom i žiakov, ktorí sa do projektu zapojili a prispeli k jeho úspešnej realizácii. 

            PaedDr. Andrea Kerekešová

          • Nástup do školy 2.11.2021

          • Vážení rodičia, milí žiaci.

            V prvom rade sa Vám chceme poďakovať za ústretovosť a spoluprácu pri zvládaní dištančného vzdelávania a pandemickej situácie v predchádzajúcich dňoch. Vďaka tomu sa zajtra – 2.11.2021 opäť stretneme v škole. Naďalej ale platí, že v záujme bezpečného prostredia v škole, odporúčame dnes večer alebo zajtra ráno urobiť žiakom AG samotest a výsledok testu nahlásiť prostredníctvom Edupage triednym učiteľom. Zároveň Vám pripomíname Vašu povinnosť predložiť škole Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti, buď v elektronickej /prostredníctvom Edupage/ alebo v tlačenej forme.

            Ďakujeme

          • Čo je nové v našej škole

          • Reportáž z projektu "Školská jedáleň" prináša tím reportérok KiJa. Dievčatá zisťovali, ako špecialita Marcela Ihnačáka chutila žiakom aj učiteľom a dokonca vyspovedali samotného šéfkuchára. Ďalšie reportáže z aktuálneho diania na Pionierke nájdete na našom žiackom webe https://nasapionierka.webador.com/reportaze  akonáhle sa vrátime do školských lavíc.

            Mgr. Zuzana Harhovská

            Mgr. Dávid Vaško

          • Hľadanie pokladu s micro:bitmi a čo všetko sme s nimi zvládli

          • Druhý projektový deň sa niesol v znamení nositeľnej elektroniky. Témou projektového dňa bolo vytvorenie projektu s využitím micro:bitu.

            Žiakov už na hodinách informatiky zaujala práca s NEO Pixelom, kde zistili ako funguje LED-dióda, ktorá dokáže svietiť rôznymi farbami a rôznou intenzitou.  Viacerí žiaci sa rozhodli naprogramovať LED pásik, ktorý svietil rôznymi farbami.  Zo svojich svietiacich LED pásikov vytvorili svetelnú reťaz, ktorou ozdobili symbolický vianočný stromček. Keďže k Vianociam patria aj koledy, pustili sme pri svietiacom stromčeku aj víťaznú vianočnú pieseň.

            Pamätáte sa, ako ste sa ako malé deti hrali s vysielačkami a posielali ste si tajné správy?  Posielanie tajných správ sme si vyskúšali pomocou micro:bitov. Každý žiak si vybral k sebe dvojicu, s ktorou si budú posielať správy. Jeden žiak poslal správu na micro:bit spolužiakovi na rovnakom kanáli, ten správu prijal a odpovedal na ňu.

            Po dorozumievaní sa cez  micro:bity sme si vyskúšali prácu s robotom Ring:bit Car Kit .

            Počas tohto projektového dňa  žiaci tiež prezentovali svoje diela, ktoré vytvorili v rámci projektu s micro:bitmi pod názvom „Hľadanie pokladu“, do ktorého sme sa ako škola zapojili.

             

            Aj tieto aktivity sme mohli zrealizovať vďaka projektu ENTER Nadačného fondu Telekom pri Nadácii Pontis. Vďaka programovaniu micro:bitov sa u žiakov podporilo algortimické myslenie, kreativita... Veríme, že výučba programovania bude zábavnejšia, pre žiakov ....

             

            Mgr. Genovéva Kardošová, Mgr. Miriam Liptáková

          • Dá sa micro:bit využiť aj na hodinách fyziky?

          •  

            Niektorí žiaci sa zúčastnili projektového dňa Práca s micro:bitom. Ich práca bola zameraná na využitie vodivosti niektorých materiálov a ich využitie v praxi, kde urobili veľmi pekné práce.

            Pomocou microbitu, naprogramovali Alarm na dvere, ktorý hlási vstup neoprávnenej osoby do miestnosti, ak sa dvere na miestnosti otvoria.

            Tiež pri využití vodivosti a práce s kolíkmi na micro:bite, pripravili pre svojich spolužiakov jednoduchú hru pre šikovné ruky „Horúci drôt“. Pomocou drôtu pripravili klrkolomnú dráhu a slučku, pomocou ktorej mali dráhu prejsť bez toho, aby sa slučka dotkla dráhy. Dráha i slučka boli pripevnené na micro:bit, ktorý každý dotyk slučky zaznamenal a hlásil zvukovým signálom. Na prejdenie dráhy mali žiaci 5 životov, ak sa dotkli 5-krát, hra sa ukončila.

            V druhej časti dňa sme sa venovali programovanie LED žiariviek, ktoré sme sa pokúšali pomocou micro:bitu rozsvietiť, ovládať a tiež využiť ich na konkrétne zadania z praxe. Pomocou LED žiaživiek a microbitu naprogramovali tzv. maják, ktorý signalizoval pomocou morzeovky SOS. A na riadenie hry s autíčkami pre našich menších naprogramovali a zostrojili semafór.

            Tento deň, bol síce veľmi náročný, ale všetci sme sa zabavili a my učiteľky sme na našich žiakov veľmi hrdé!  Naši žiaci to šikovne zvládli a názorne predviedli, ako využiť micro:bit aj na fyzike pri prebratí vodivosti elektrickým prúdom, zapájaní elektrických obvodov, ale aj práce s LED žiarivkami!

            Samotné práce si môžete prezrieť na fotografiách a videách.

            Mgr. Genovéva Kardošová, Mgr. Miriam Liptáková

          • Filipko a jeho krásne 2. miesto

          • Pavol Dobšinský – slovenský spisovateľ, zberateľ ľudovej slovesnosti a rozprávok.  Na jeho počesť sa každoročne  organizuje súťaž v prednese slovenskej rozprávky pod názvom - Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas. Tento rok sa súťaž preniesla do online sveta. Našu školu v okresnom kole súťaže reprezentoval Filip Hudáček, žiak 3.C. Filipko podal skvelý výkon, podarilo sa mu vtiahnuť všetkých poslucháčov do magického sveta rozprávky, kde čert Kulifaj hľadal modré z neba. Za presvedčivý výkon mu  odborná porota udelila krásne 2. miesto. Filipkovi srdečne blahoželáme a ďakujeme za skvelú reprezentáciu našej školy.

            Mgr. E. Jergová

          • Vyhodnotenie zberu papiera

          • V priebehu začiatku mesiaca október prebehol v škole zber papiera. Vyzbieralo sa krásnych 7792kg. Všetkým, ktorí sa do zberu zapojili, srdečne ďakujeme. 

          • Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas 2021

          • Kto by z nás nepoznal aspoň jednu rozprávku? Rozprávku, v ktorej sa zázračným šibnutím prútika udalosti menia k dobrému, spravodlivosť víťazí a zlo je naveky potrestané? Rozprávkový deň v znamení umeleckého prednesu bol pre naše recitátorky úspešný. V okresnom kole súťaže v prednese rozprávky Zlatá podkova, zlaté pero, zlatý vlas 2021, získali krásne ocenenia. Žabiu princeznú v podaní Simonky Dienesovej zo VI.B a Laktibradu od Viktórie Catheryn Dobrovolskej z VIII.B triedy odmenila porota druhými miestami. Za Vaše úsilie, pracovitosť, chuť reprezentovať Vám patrí, dievčatá, veľké ďakujeme. 

                                                           Mgr. I.Ledvinská, Mgr. M.Potočná

          • "Korálky od Natálky"

          • "Korálky od Natálky" , ale aj od Ninky, Julky, Katky, Lily, Sofii, Tamarky a ďalších úžasne šikovných dievčat, ktoré svoj voľný čas využívajú aj na tvorbu týchto krásnych náramkov, náušníc, príveskov. Sú také zručné, že už na treťom stretnutí záujmového krúžku Korálkovanie vytvorili takúto nádheru. 

            Dievčatá, som na Vás pyšná.

            K. Lengyelová

          • Praktické cvičenia z biológie u piatakov

          • Cieľom prírodovedného vzdelávania na školách je vychovať prírodovedne gramotného človeka, ktorý porozumie a orientuje sa vo svete prírody. Informácie o prírode získavajú žiaci z rôznych zdrojov. Najcennejšie poznatky sú určite tie, ktoré žiaci získavajú z vlastných pozorovaní a experimentov. Aj naši piataci sa na hodinách biológie v rámci prírodovednej gramotnosti učili spoznávať prírodniny nielen voľným okom, lupou ale objavovali a poznávali svet viditeľný pod mikroskopom.

            Ing. Renáta Turicová