• Ponožková výzva

          • Ponožková výzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Aj my sme na našej škole svoje sympatie a podporu ľuďom s Downovým syndrómom vyjadrili obutím ponožiek rôznych farieb či veľkostí. Pozrite sa, koľko rôznych ponožiek sa v škole objavilo. 

          • Svetový deň vody

          • Pri príležitosti Svetového dňa vody dňa 22. marca 2022 sa aj na našej škole konala beseda s pracovníčkou NP Slovenský kras v Brzotíne, ktorá nám pripomenula dôležitosť vody, porozprávala o kolobehu vody v prírode, význame podzemných vôd a aj o tom, ako chrániť podzemnú vodu a neznečisťovať ju. Zároveň si žiaci počas pobytu na školskom dvore pripomenuli dôležitosť pitného režimu.

             

            Mgr. Viera Podolinská, Mgr. Klaudia Proschingerová

          • Voda - “najlahodnejší a najvzácnejšie nápoj”

          • Aj žiaci IV.A triedy si dnes pripomenuli Svetový deň vody. Hovorili spolu o dôležitosti ochrany vodných zdrojov, o význame vody pre človeka, rastliny a živočíchy a o potrebe šetriť touto vzácnou tekutinou. 

            Mgr. D. Balážová

          • Marec-mesiac knihy v II.C

          • Žiaci II.C triedy navštívili Gemerskú knižnicu v Rožňave. Pani knihovníčky im pripravili pekný program, počas ktorého sa dozvedeli veľa o slovenských ľudových rozprávkach, ako aj o zberateľovi rozprávok Pavlovi Dobšinskom. Veľmi sa im páčilo a s chuťou sa pustili do čítania vypožičaných kníh. 

            PaedDr. Lucia Hanuštiaková

          • Svetový deň vody

          • V roku 1992 bol prvý krát vyhlásený Svetový deň vody Valným zhromaždením OSN na konferencii OSN o životnom prostredí a rozvoji, ktorá sa konala v Riu de Janeiro. V tento deň si svet pripomína dôležitosť vody ako neodmysliteľnej zložky života na našej planéte pre zdravie človeka, zachovanie ekosystému a jej nenahraditeľnosť pre ekonomický a sociálny rozvoj spoločnosti.

                     Témou Svetového dňa vody v roku 2022 je „ Groundwater, Making the invisible,  visible “, teda „ Podzemná voda, zviditeľniť neviditeľné “. Cieľom tohtoročnej kampane   je upriamiť pozornosť na význam podzemných vôd. Napriek tomu, že túto vodu nevidíme,    je dôležité, aby sme na ňu nezabudli a chránili jej cestu od jej zdroja po vodovodný kohútik, pretože je významným zdrojom pitnej vody pre obyvateľstvo.

                        V dnešnej modernej dobe vodné zdroje využívame vo väčších množstvách, hĺbime rieky, staviame vodné nádrže, získavame piesok a štrk z pobrežných vôd, vytvárame skládky, zahadzujeme nepotrebné veci a odpad neseparujeme v požadovanej miere. Voda je ovplyvnená ľudskou činnosťou, ktorou znečisťujeme životné prostredie. Preto apelujeme     na to, že je potrebné podzemnú vodu využívať, ale aj chrániť.

            Podzemná voda prepája kolobeh vody v prírode. V každom momente a v každom mieste v nej pôsobia rôzne procesy. Podzemná voda prúdi a zároveň je aj v zásobe. Jej zásoby sú premenlivé a obnoviteľné.

            22. marec je jedinečnou príležitosťou pripomenúť všetkým dôležitosť chránenia si tohto prírodného bohatstva, ktoré nebude večne obnoviteľným

            Pri príležitosti Svetového dňa vody budú dňa 22. marca 2022 odborní pracovníci oddelenia hygieny životného prostredia a zdravia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva so sídlom v Rožňave v čase od 8:00 do 14:00 hod. záujemcom z radov občanov osobne alebo telefonicky na telefónnych číslach: 0905 507 642 a 058/7323257,58, klapka 116 a 117 poskytovať konzultácie a odborné poradenstvo v oblasti zdravotnej bezpečnosti pitnej vody, ochrany vodných zdrojov a ďalších problémov týkajúcich sa pitnej vody a jej významu pre zdravie človeka.

            Zdroje údajov: Igor Mucha: Podzemnú vodu treba využívať a zároveň chrániť - VEDA NA DOSAH (cvtisr.sk), Znečistenie vody: vlna nebezpečenstva | Eco Hero, Svetový deň vody 2022 | vodarne.eu, YouTube: podzemná voda – obnoviteľný zdroj vody aj voda v zásobe (IGOR MUCHA)

            Vypracovala: M. Vrábeľová, RÚVZ so sídlom v Rožňave

          • Šijem, šijem, pomaličky...

          • "Šijem, šijem, pomaličky košieľku aj nohavičky "je úryvok zo známej knižky. My sme síce nešili oblečenie, no zato sme si vyskúšali vyšívanie. Vybrali sme si krížikový a stonkový steh. Krajším krížikovým stehom sme ozdobili psíkov, mačičky, vtáčikov aj macîkov. Len sa pozrite ako sa nám darilo, šikovní žiaci IV.A triedy.

            Mgr. Silvia Jochman

          • Kniha - najlepší priateľ človeka

          • Kniha je najlepší priateľ človeka. V mesiaci marec si to pripomíname ešte častejšie. A tak sme si v II.B vyrobili takýchto pekných čitateľov. 

            J.Hudáčeková

          • Burza kníh 2022

          • „Najhoršie na nových knihách je to, že nám bránia v čítaní starších.”  

                                                                                                            Joseph Joubert

            Niekto tento výrok môže potvrdiť, iný s ním nesúhlasiť. Niektorým závan staršieho vydania kníh prináša výzvu a pre iných je vôňa čerstvotlače nenapodobniteľná. Knihy staršie, ale i novšie, ktoré už možno dlhší čas ostávali nedotknuté, mali možnosť opäť ožiť, zažiariť. Tí žiaci, ktorí mali záujem, doniesli svoje  knižky z domácej knižnice  na výmenu či darovanie. I takýmto spôsobom sa môžeme navzájom podporiť a šíriť myšlienky vzdelania. Cez rozprávkový svet, svet zvierat, cez príbehy tínedžerov, prvých lások až k faktografii či osobnostiam. Výber bol rôznorodý. Ďakujeme rodičom, žiakom, ktorí svojou aktivitou podporili i tieto myšlienky.                          Zapísala Mgr. I.Ledvinská

          • PONOŽKOVÁ VÝZVA

          • PONOŽKOVÁ VÝZVA

            21. marec je Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento dátum je symbolický, odvodený z číslic 3 a 21, keďže pri tejto diagnóze ide o trizómiu 21. chromozómu.

            Svoje sympatie a podporu ľuďom s Downovým syndrómom môžete vyjadriť obutím ponožiek rôznych farieb, vzorov či veľkostí. Aj takto si pripomenieme, že byť odlišný je normálne. Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom, ich prijatie spoločnosťou, zvýšiť ich šancu na bežné vzdelávanie, či príležitosť na prácu.

            Takže nezabudnite si v pondelok 21.3. dať rôzne ponožky!

            Žiacka školská rada zabezpečí fotografovanie triednych kolektívov. Za krásny plagát ďakujeme Klaudii Gereovej zo VII.B.

          • Meranie pH alebo ako sme na chémii varili červenú kapustu

          • Meranie pH alebo ako sme na chémii varili červenú kapustu

            Ľudia už dávno vedeli určovať kyslosť a zásaditosť vodných roztokov. Rozlišovali roztoky s kyslou chuťou (kyslé roztoky) a roztoky s horkou chuťou (zásadité roztoky).

            Keďže senzorické skúmanie chemikálií neprichádza do úvahy, tak sme na praktickom cvičení pri zisťovaní pH roztokov  využili  tri iné metódy. Okrem chemickej klasiky (použitie pH indikátorov) sme použili aj modernú metódu a pH sme zisťovali digitálnym  pH metrom. Tretia metóda spočívala v príprave indikátora varením červenej kapusty a získané farbivá – antokyaníny sme použili na zistenie pH. Opäť sme sa presvedčili, že príroda je pre nás obrovskou inšpiráciou.

            Žiaci 8. ročníka, Ing. Renáta Turicová

          • Myslíme ekologicky🍀🌍

          • Myslíme ekologicky🍀🌍
            So šikulkami z krúžku "Handmade" sme si zo starých tričiek vyrobili priadzu a usilovne háčkovali košíky na malé drobnosti.

            PaedDr. Andrea Kerekešová

          • Teplákový deň

          • Piatok sme si ozvláštnili a priniesli si kúsok domácej pohody na výzvu školského parlamentu aj do školy :)

          • Vyhlasujeme pátranie po najstaršej knihe

          • SKÚS DOMA ALEBO U STARÝCH RODIČOV NÁJSŤ KNIHU S NAJSTARŠÍM ROKOM VYDANIA.

            Knihu nemusíš doniesť do školy, ale sa s ňou odfoť ( tak aby bolo vidieť rok vydania) a fotku pošli cez EduPage pani. vych. Mankovej do konca marca 2022.

            Fotky budú vyhodnotené a zverejnené. Najstaršia kniha bude odmenená zaujímavou cenou.

            Už sa tešíme na vaše knižné foto.

          • Pomoc ľuďom prich. z Ukrajiny - Online dotazník

          • Mesto Rožňava v spolupráci s lokálnymi organizáciami koordinuje pomoc ľuďom z Ukrajiny. V súčasnosti sú naplánované kroky v oblasti ubytovania, zabezpečenia stravy a ostatných nevyhnutných materiálnych potrieb, liekov ... Títo ľudia budú potrebovať aj pomoc pri integrácii na území mesta, tlmočnícke služby, sprevádzanie, asistenciu, psychologickú pomoc. Budeme však potrebovať aj Vašu pomoc aby sme vedeli poskytnúť všetko potrebné tak dlho, ako to bude potrebné.

            Prosíme Vás o vyplnenie dotazníka- tu: DOTAZNÍK

            Ďakujeme Vám 

             

          • Posedenie pri English tea ☕

          • Šiestaci na záver lekcie o jedle spojili príjemné s užitočným.Svoju angličtinu si precvičili pri písaní a prezentovaní obľúbených receptov a samozrejme nechýbala ani ochutnávka ich kuchárskeho umenia i typického anglického čaju s mliekom ☕

          • Vyrobme si farebný kvet

          • Na hodine biológie v VI.C triede sme si trošku zaexperimentovali a pokúsili vyrobiť z bieleho karafiátu farebný kvet pomocou atramentu a potravinárskych farbív. Žiaci mohli pozorovať, čo sa stane po niekoľkých dňoch s kvetmi namočenými vo farebnej vode, ako sa pohybuje farbivo cez stonky smerom hore  a na kvetných lupienkoch sa im nakoniec ukázali farebné stopy rovnakej farby, akú mala voda.

          • Hviezdoslavov Kubín 2022

          • Školské kolo 68. ročníka tradičnej postupovej súťaže sa uskutočnilo v reprezentatívnych priestoroch školy dňa  9.3.2022. Súťažiaci svojím prednesom a výberom ukážok spríjemnili  a rozjasnili zamračené stredajšie popoludnie. Recitovali v dvoch kategóriách. II. kategória žiaci 5. a 6. ročníka, III. kategória siedmaci, ôsmaci a deviataci v poézii a v próze. Víťazi jednotlivých kategórií nás budú reprezentovať v okresnom kole začiatkom apríla, 6.4.2022. Srdečne blahoželáme a prajeme úspešné vystúpenia.

            Zapísala: Mgr. I.Ledvinská

            Umiestnenia:

            II. kat. poézia :

            1. miesto: N. Tolinová, V.A

            próza :

            1. miesto: S. Dienesová, VI.C.

            III. kat. poézia:

            1. miesto: D. Lehocká, VIII.C

            2. miesto: L. Poľák, IX.A

            3. miesto: K. Gereová, VII.B,  A. Tóthová, VIII.A

            III. kat.

            próza:

            1. miesto: V. Catheryn Dobrovolská, VIII.B

            2. miesto: H. Koreňová, VIII.A

          • Telka Pionierka

          • Milí followeri.

            Pilotné vysielanie Telky Pionierky má za prvých 24 hodín 2 875 zhliadnutí. Sme naozaj šťastní, že sa vám naše vysielanie páči. Vystupujú v ňom veľmi odvážne deti, ktoré sa neboja kamery. No nepodarilo by sa to bez Dávida Vaška, ktorý natáčal a strihal zábery, bez Ingrid Ledvinskej, ktorá sa starala o scenár, bez Marcely Bundovej, ktorá pracovala na ankete, bez Zuzky Harhovskej, ktorá pomáhala s grafickou úpravou, bez kolektívu ZŠ Pionierky, ktorý svojimi nápadmi stále obohacuje vysielanie, nešlo by to ani bez Eriky Fábiánovej, ktorá nás svojou konštruktívnou kritikou posúva vpred. 

            Jááj, a ešte bez mojej maličkosti, ktorej skrsol v hlave tento nápad.

            K. Lengyelová

             

          • Víťazi v okresnom kole súťaže Šaliansky Maťko


          • Z mesta Šaľa zavítal chlapec menom Maťko až do Rožňavy, aby do svojho klobúčika pozbieral tie najkrajšie povesti. V centre Matice slovenskej v Rožňave si 18. 2. 2022  vypočul výborných recitátorov. Svojím talentom a šikovnosťou zaujali aj naši žiaci, keď v okresnom kole súťaže Šaliansky Maťko získali umiestnenie v každej kategórii. 
            V 1. kategórii  sa na prvom mieste umiestnila Janka Zdechovanová z II.B. 
            V 2. kategórii rovnako na prvom mieste skončil Sebastián Pakes z V.D.
            V 3. kategórii obsadila krásne tretie miesto Simonka Dienesová zo VI.C triedy.  Srdečne im blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.
            Mgr. Martina Potočná