Gaštany neodmysliteľne patria k jeseni. Na svete hádam niet diaťaťa, ktoré by ich nepoznalo a s obľubou si ich nezbieralo, prehrabávajúc sa v hŕbach lístia, do vreciek svojho kabáta. Máloktoré však vie o tom, že gaštany majú aj liečivú moc. Poznáme dva základné druhy. Gaštan jedlý a pagaštan konský. Ten prvý poznali už starovekí Gréci a Rimania a okrem potravy im slúžil aj ako platidlo. A ten druhý? Ten pre zmenu získal svoje meno tým, že po odpadnutí listov z konárov ostávajú na konárikoch malé jazvičky v tvare podkovy. Pomocou plodov Pagaštana konského možno liečiť niektoré formy migrény. Prípravky z gaštanov majú aj mierne antisklerotický účinok a môžeme ich teda použiť na liečbu aj prevenciu mozgových príhod. Zlepšujú funkciu nadobličiek a mastičky bránia vzniku opuchov. Tinktúra z plodov sa používa pri reumatizme, ak je narušené vylučovanie žlče, pri bronchitíde a zlom trávení. Niektorí ľudia si ich len tak prehadzujú medzi prstami, pretože sú na dotyk hladké a oblé, čo pôsobí upokojujúco a teda antistresovo.
Tento rok sa žiakom našej školy podarilo vyzbierať úctyhodných 3160 kilogramov, čo je v doterajšej histórii rekord. Ďakujeme každému, kto sa na zbere gaštanov podieľal a pomohol tým dobrej veci.
Gaštany boli odovzdané farmaceutickej firme Calendula, ktorá z nich vyrába liečivá.
Triedy, ktoré nazbierali najviac gaštanov na I. aj II. stupni dostali sladkú odmenu v podobe torty.
Tohtoročné vyhodnotenie:
I. stupeň:
1. miesto: IV.C - 560 kg
2. miesto: II.A - 444 kg
3. miesto: III.B - 303 kg
II. stupeň:
1. miesto: V.B - 514 kg
2. miesto: V.C - 406 kg
3. miesto: VII.B - 115 kg
Ing. Róbert Benik
Do galérie Vyhodnotenie zberu gaštanov 2016 boli pridané fotografie.