• Víťazi v okresnom kole súťaže Šaliansky Maťko


          • Z mesta Šaľa zavítal chlapec menom Maťko až do Rožňavy, aby do svojho klobúčika pozbieral tie najkrajšie povesti. V centre Matice slovenskej v Rožňave si 18. 2. 2022  vypočul výborných recitátorov. Svojím talentom a šikovnosťou zaujali aj naši žiaci, keď v okresnom kole súťaže Šaliansky Maťko získali umiestnenie v každej kategórii. 
            V 1. kategórii  sa na prvom mieste umiestnila Janka Zdechovanová z II.B. 
            V 2. kategórii rovnako na prvom mieste skončil Sebastián Pakes z V.D.
            V 3. kategórii obsadila krásne tretie miesto Simonka Dienesová zo VI.C triedy.  Srdečne im blahoželáme a prajeme veľa ďalších úspechov.
            Mgr. Martina Potočná

          • Záhradka vo fľaši alebo rastlinné terárium 

          • Záhradka vo fľaši alebo rastlinné terárium 

            Aj keď jar už pomaly klope na dvere, predsa len s prácami v záhradke musíme ešte počkať. 

             A preto sme sa na hodine biológie rozhodli, že si vytvoríme záhradku vo fľaši čiže rastlinné terárium. Na začiatku bol skvelý nápad, potom sme sa pustili do hľadania nepotrebných sklenených nádob, vlastnoručne zozbieraných mušlí, kamienkov, štrku...  Použité rastlinky sme si sami namnožili vegetatívnym rozmnožovaním. Takže naše rastlinné teráriá vznikli z výlučne recyklovaných materiálov s celkovými nákladmi 0 . 

            Cieľom nášho dlhodobého experimentu je zistiť sebestačnosť našej záhradky vytvorením mikroklímy v uzavretej nádobe.  Na porovnanie sme vytvorili aj otvorené záhradky. Terária nám poslúžia nielen na sledovanie sebestačnosti producentov, ale nám aj spríjemnia prostredie v triede. 

            Žiaci V.B, Ing. Renáta Turicová  

          • Aj tretiaci tancovali na karnevale :)

          • Faršangovú stredu pred prázdninami si aj žiaci z tretích ročníkov spestrili karnevalom, ktorý sa niesol v duchu pestrých masiek , tanca, súťaživých hier a zábavy. Všetky masky boli krásne, žiaci boli za ich prípravu ocenené diplomom a sladkou odmenou. Tešili sa z tohto príjemného popoludnia o to viac, že zábavy je kvôli situácii v poslednom čase pomenej. Ambruzova, Valachova, Žilkova

          • Vážne/nevážne vedecké sympózium

          • Update: doplnené video

            Vážne/nevážne vedecké sympózium

            Druhý polrok sme so žiakmi šiesteho ročník na hodinách fyziky otvárali vedeckými konferenciami. Porozprávali sme sa o význame vedeckej práce a o zmysle jej zdieľania medzi výskumníkmi navzájom.

            Potom postupne na maličkých triednych vedeckých sympóziách vystúpili žiaci so svojimi príspevkami na tému Nové meradlá a jednotky vybraných fyzikálnych veličín. Jednotlivé nápady a aj schopnosť prezentovať ich, si spolužiaci hodnotili aj navzájom.

            RNDr. Jana Koreňová

          • Úspešní v semifinále projektu ROZUMIEME.SI!

          • Úspešní v semifinále projektu ROZUMIEME.SI!

            Dobrodružstvo desiatich žiakov z našej Pionierky zapojených do projektu „rozumieme.si - https://sk.cseregyerek.sk/  graduje! Po úspešne zvládnutých 4 výzvach sa vo štvrtok 17. februára všetci účastníci dočkali vyhodnotenia. Na základe zaslaných riešení (niektoré si môžete poprezerať na fotografiách) a spravodlivého bodovania detských ambasádorov a porotcov vyhlásili organizátori víťazov v semifinále súťaže. Zo srdca gratulujeme Terezke Červeňákovej z 5.A triedy, ktorá sa so svojou „sestrou“, novou kamarátkou z Tornale Zsófikou, umiestnila na 2. mieste a vyhrala tak plachtenie a rodinný pobyt pri Balatone v Szántóde! Výhrou všetkých zapojených 50 tímov (103 detí) bola tiež zábava pri zdolávaní prvého míľnika – výzvy pozostávali z predstavenia sestry/brata, z práce s dvojjazyčnou knihou Benőke a Hanga (do daru ju dostane aj naša škola), deti vytvárali aj kreatívne pomôcky na rozvoj slovenčiny maďarských kamarátov a na revanš sa naučili 10 viet v ich jazyku. Ani ďalšie dvojice nemusia smútiť! Projekt pokračuje spoločným čítaním kníh, osobnou návštevou či dvojtýždňovým hosťovaním kamaráta a prítomnosťou na online alebo prezenčnej hodine slovenčiny na našej alebo partnerskej škole. Máme sa teda na čo tešiť!     

             

            PaedDr. Marcela Bundová, projektová koordinátorka

             

          • Karnevalujeme v druhom ročníku :)

          • Aj druháci sa veľmi tešili na karneval. Už od rána bola v triedach príjemná atmosféra a žiaci sa už nevedeli dočkať, kedy si oblečú karnevalové kostýmy.

            Prezentovali svoje masky, tancovali, súťažili, sem-tam si zamaškrtili a domov odchádzali so slovami : "Prečo nemôžem byť karneval každý deň!"

             

          • Korčuliarsky výcvik

          • V priebehu predchádzajúcich dvoch týždňov žiaci 2. stupňa absolvovali korčuliarsky výcvik. Prinášame zopár momentiek...

          • Karneval prváčikov :)

          • Konečne sme sa aj my prváci dočkali karnevalu plného zábavy, hier, tancov a samozrejme aj odmien v podobe diplomov a sladkostí. Pozrite sa spolu s nami ako sa zabávali naši podarení prváčikovia v ich karnevalových maskách. Pozor, musíte sa poriadne zahľadieť, aby ste ich všetkých spoznali.

            pani vychovávateľky

          • Karneval u štvrtákov   

          • Pred jarnými prázdninami zavítala k štvrtákom veselá nálada. Triedy sa premenili na tanečný parket a z detí sa stali rozprávkové bytosti, kúzelníci, vojaci, ......

            Spolu sa zabávali, tancovali, súťažili. Zábava bola skutočne dobrá, veď posúďte sami.

             Lenka Chocholová a Janka  Hricová

          • Láska a chémia

          • Láska a chémia

            Na Deň svätého Valentína skloňujeme slovo láska vo všetkých pádoch a o láske počúvame všade okolo nás. Ale čo je vlastne láska? Podľa vedeckého vysvetlenia je láska o chémii.

            A preto sme sa rozhodli spojiť chémiu a lásku (a lásku k chémii) a s láskou sme vytvorili pre našich učiteľov chemické darčeky - voňavé levanduľové mydlá. Mydlá sú totiž z chemického hľadiska sodné soli vyšších mastných kyselín a vznikajú v procese zmydelnenia. Pri našej handmade výrobe sme využili skupenské premeny, pridali štipku tvorivosti a potešili našich učiteľov.

            Dievčatá zo VII.B, Ing. Renáta Turicová

          • GeNiUS (Germánium – Nikel – Urán – Síra)  alebo najlepší chemici na Pionierke 

          • GeNiUS (Germánium – Nikel – Urán – Síra)  alebo najlepší chemici na Pionierke 

            V tomto období žije celý svet olympijskými hrami. S obdivom sledujeme výkony športovcov. Úspech na olympiáde je nielen otalente, ale o náročnej práci a nesmiernej vytrvalosti. Toto platí nielen v športe, ale vo všetkých olympiádach. Aj  v tých vedomostných. 

            Chemická olympiáda na základných školách je určená pre žiakov 8. a 9. ročníka.  Ôsmaci musia vynaložiť veľké úsilie, aby boli úspešní v chémii. Našim ôsmakom Paulínke, Hanke a Ondrejovi sa to podarilo. V domácom aj v školskom kole preukázali nielen teoretické vedomosti, schopnosť riešiť chemické výpočty ale aj laboratórnu zručnosť. 

            Výsledky školského kola: 

            1. miesto Paulínka Čipčalová VIII.B 

            2. miesto Hanka Koreňová VIII.A 

            3. miesto Ondrej Gibas VIII.B 

             

            Našim skvelým chemikom srdečne blahoželáme a budeme im držať palce na okresnom kole. 

            Ing. Renáta Turicová 

          • Aj v 2.B žijú olympiádou...

          • Dnes po krásnom "zlatom" úspechu našej Petry Vlhovej sme sa so žiakmi 2.B dozvedeli viac o histórii a symboloch olympijskych hier. Na hodine výtvarnej výchovy sme si vymodelovali olympijské kruhy, ktoré sa im veľmi vydarili👍.

            J. Hudáčeková

          • Hľadá sa babka a dedko pre rok 2021

          • Gemerská knižnica Pavla Dobšinského v Rožňave organizovala výtvarnú súťaž s názvom : Hľadá sa babka a dedko pre rok 2021. Pretože radi kreslíme, maľujeme a tvoríme do súťaže sme sa zapojili a našej šikovnej prváčke Nellke Farkašovej sa podarilo získať 1. miesto. Nellke srdečne blahoželáme a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

            Mgr. E. Jergová

          • Šikulky háčkulky

          • Šikulky háčkulky 🥰 relaxujú na krúžku "Handmade"🧶❤️A ide im to perfektne!🧶🥰

            PaedDr.Andrea Kerekešová

          • Som to stále ja?

          • Som to stále ja?

            Táto otázka preletela hlavou žiakom IV.B triedy pri tvorbe projektov na tému: Od narodenia po dnes. Pri práci nechýbal smiech, dobrá nálada a vtipné zážitky, ktoré si pamätali z detstva. Spoločne sa pozrime na ich výtvory.

            Mgr. Z. Mihóková

          • Počuli ste už niekedy o Hejného metóde?

          • My už áno.

            A v spolupráci s Mestom Rožňava, Rožňavský Edukačný Klaster, Regionálnym centrom podpory učiteľov za finančnej podpory Teacher Development Program Slovakia, n.f.. už o tejto metóde vieme oveľa viac. 

            Hejného metóda vyučovania matematiky je založená na rešpektovaní 12 základných princípov, ktoré geniálne skladá do uceleného konceptu tak, aby dieťa objavovalo matematiku samo a s radosťou.

            V prvom kole sa školenia zúčastnili naše tri pani učiteľky. Metóda sa im veľmi páči a tak bude školenie pokračovať aj na našej škole. 

            Mgr. K. Lengyelová

          • Športová trieda pre budúcich piatakov

          • Vážení rodičia!

            Základná škola, Pionierov 1 v Rožňave plánuje od 1. septembra 2022 zriadiť športovú triedu pre budúcich piatakov zameranú na FUTBAL pre chlapcov a BASKETBAL pre dievčatá. Viac informácií ohľadom prijatia do športovej triedy získate na telefónnom čísle: 0911 278 194 - Mgr. Attila Gyömbér.

             

            Ďalšie informácie budú postupne pribúdať aj na nasledujúcom odkaze: Športová_trieda