• S nadšením a radosťou

          • O tom ako sa dajú uplatniť vedomosti z učiva prírodovedy v praxi nám ukážu   chlapci zo IV.B triedy. Vo svojom voľnom čase sa zmenili na domácich  majstrov a vyskúšali si svoje zručnosti a trpezlivosť pri zhotovení modelov  jednoduchých strojov. Zvládli to super!                                          

            Mgr. Z. Mihóková

          • V ŠKD je veselo

          • Pekné novembrové počasie využili p. vychovávateľky so svojimi žiakmi a  na školskom dvore si zasúťažili na jednotlivých stanovištiach...stavali hrady, prenášali loptičky, gúľali lopty, hľadali prírodné pexeso...a pritom si rozvíjali svoju šikovnosť a kreativitu. Žiaci sa tešili a odchádzali domov s úsmevom na tvári.

            vychovávateľky ŠKD

          • Chémia trochu inak alebo analýza vzoriek vody

          • Voda. Aqua. H2O. Zlúčenina vodíka a kyslíka. Vynikajúce polárne rozpúšťadlo... Tých charakteristík vody by som mohli napísať veľmi veľa. Ale snáď by sme mali spomenúť, že je to látka nevyhnutná pre život.

            A keďže si uvedomujeme nevyhnutnosť tejto životne dôležitej kvapaliny, rozhodli sme sa na v rámci hodín chémie uskutočniť rozbor vody. Naši ôsmaci sa vybrali do terénu odobrať vzorky vody z potoka Drázus. Analýzu vzoriek sme mohli uskutočniť aj vďaka nášmu prenosnému laboratóriu. Zisťovali sme prítomnosť chemických látok výrazne ovplyvňujúcich naše životné prostredie, ako sú dusitany, dusičnany, fosforečnany... pH vody a ďalšie parametre kvality vody. Analýza vzoriek bola zaujímavá a výsledky nás potešili.

            Snažíme sa, aby ekologické zmýšľanie bolo každodennou súčasťou nášho života a aj naše prenosné laboratórium je vyrobené zo 100% recyklovateľného polypropylénu. A keď raz našim žiakom doslúži, nebude záťažou pre životné prostredie.

            Ing. Renáta Turicová

             

          • Zákaz prezenčného vyučovanie na 2. stupni ZŠ

          • Vážení rodičia.

            Kvôli zhoršujúcej sa epidemiologickej situácii RÚVZ v Rožňave Vyhláškou č. 265 ( vyhlaska) nariadil zákaz prezenčného vyučovanie na 2. stupni základných škôl. V súlade s touto Vyhláškou, od 29.11.2021, prechádzajú žiaci 5. - 9. ročníka na dištančné vzdelávanie až do odvolania. O podrobnostiach Vás budeme počas víkendu informovať prostredníctvom Edupage.

            PaedDr. Erika Fábiánová - riaditeľka školy

            Vyhláška 265 - Vyhlaska

             

          • eTwinning - 15 minutes to happinies

          • Ďalšou úlohu nášho projektu „ 15 minutes to happinies“ bolo pripraviť návrh loga projektu. Túto úlohu deti veľmi pekne zvládli na hodinách výtvarnej výchovy spolu s pani učiteľkou Mgr. Zuzkou Harhovskou. A podarili sa im skvelé dielka!

            PaedDr. Andrea Kerekešová

             

          • Čarovný ateliér, čaruje

          • Šikovní žiaci z krúžku pravidelne tvoria a vymýšľajú. Zázračné jesenné stromy a veselé šarkany sú dôkazom kreatívneho myslenia. Svoje nápady farebne zakomponujú aj do návrhov súťažných prác. No, asi najviac sa už tešia na najkrajšie sviatky zimy. Vyfarbovaním Mikulášov a dekorácií plánujú vianočnú výzdobu. Veru, už sviatky klopú na dvere :)

            Mgr. Silvia Jochman

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok

          • Aj tento rok sa naša škola zapája do výzvy "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok". Ak sa chcete malou troškou zapojiť aj vy, môžete krabičku doniesť do piatka 26.11.2021  do kancelárie zástupcov školy.

            Ďakujeme

          • Okresné kolo Olympiády zo slovenského jazyka 2021

          •  V piatok 12.11.2021 sa uskutočnilo okresné kolo OSJL. Víťazka školského kola, Viktória Catheryn Dobrovolská z VIII.B tredy, nás opäť úspešne reprezentovala. Viki obsadila druhé miesto s rovnakým počtom bodov ako víťazka súťaže, no o pár minút neskôr, čo ju posunulo na druhé miesto. V C kategórii súťažia i deviataci, takže druhé miesto našej ôsmačky je krásnym úspechom. Ďakujeme, srdečne blahoželáme.               Mgr. I. Ledvinská

          • Módni návrhári v IV.B a IV.A

          • Dnes je už nová móda. Odrazu platí, že nie ten, kto má rovnaký pár ponožiek, či papúč je in, ale naopak. Dokonca aj to, keď je jedna papuča otvorená a druhá zavretá, je celkom normálne. Tak aj my v ŠKD sme sa zahrali na takýchto módnych návrhárov. Vytvárali sme papuče, ktoré by určite chcel nosiť dnes už každý. Vychovávateľky: J. Hricová

          • Národná linka na pomoc deťom v ohrození - VIAC AKO NI(C)K

          •  

            Násilie, s ktorým sa deti stretávajú, môže mať veľa podôb – šikana, zosmiešňovanie, ponižovanie, kyberšikana, vyhrážanie, bitie, týranie, či sexuálne násilie. Ochrániť ich dokáže len rýchly a účinný zásah.  Takúto pomoc ponúka

            Národná linka na pomoc deťom v ohrození – VIAC AKO NI(C)K

             

            - je určená deťom

            - je bezplatná

            - funguje nepretržite 24 hodín denne / 7 dní v týždni

            - spojenie je možné cez chat na webovej stránke www.viackonick.sk alebo bez mobilnú aplikáciu

            - dieťa, ktoré sa cíti byť ohrozené, môže požiadať o pomoc aj prostredníctvom e-mailu pomoc@viacakonick.gov.sk

             

            Dôvera je na prvom mieste - deti sa môžu na túto linku s dôverou kedykoľvek obrátiť a nájsť riešenie ich situácie.

             

            Bližšie informácie môžete nájsť na www.viacakonick.sk

             

            Mgr. Miriam Liptáková

             

          • Zber gaštanov 2021

          • Aká by to len bola jeseň bez gaštanov? Ich zbieranie, či vôňa rozliehajúca sa v okolí, patrí neodmysliteľne k tomuto ročnému obdobiu. Gaštany však nie sú len slasť pre chuťové bunky. Ich vnútro skrýva množstvo vitamínov, či dokonca vlákninu. Pôsobia antioxidačne a sú prevenciou pred vznikom rakoviny. Pomáhajú pri kardiovaskulárnych chorobách, chudokrvnosti, predchádzajú strate pamäti, zlepšujú kvalitu kože, vlasov a nechtov, vhodné sú pri vysokom krvnom tlaku, sú dobré na žalúdok a podporu trávenia, pôsobia detoxikačne a podporujú imunitu.

            Aj tohto roku v mesiacoch september, október, november prebiehal na našej škole zber gaštanov a poďakovanie patrí všetkým, ktorí sa do neho zapojili. Podarilo sa nám nazbierať 1276,5 kg.  1. miesto v zbere gaštanov získala II.C trieda.  Najlepším „zberačom  gaštanov“ sa stal Fehér Sebastián z I.B, ktorý nazbieral 126 kg. Víťazom blahoželáme a ostatným želáme veľa chuti a síl v nasledujúcom školskom roku.

            Mgr. V. Podolinská

          • Záložka do knihy opäť spojila školy

          • Slovenská pedagogická knižnica v Bratislave a Knižnica Jiřího Mahena v Brne v tomto školskom roku vyhlásili už 12. ročník česko-slovenského projektu pre základné školy a osemročné gymnáziá Záložka do knihy spája školy s atraktívnou témou Očarujúci svet knižných príbehov, rozprávok a básní. Naši žiaci z druhého stupňa a z II.A, IV.A a IV.C  triedy sa do výzvy s radosťou zapojili a popri čítaní vytvorili viac než 100 originálnych záložiek pre kamarátov z Českej republiky. Našou partnerskou školou sa tento rok stala Základní škola a Mateřská škola Bělá pod Pradědem z Adolfovíc, Jeseník, z ktorej sme aj my prijali záložky pre našich žiakov. Do projektu sa v školskom roku 2021/2022 zapojilo celkom 878 škôl, z toho len 214 z Českej republiky, preto sme veľmi radi, že sme mohli nadviazať kontakt práve s českou školou a poskytli tak žiakom možnosť kontaktovať sa, nadväzovať nové kamarátstva či priam priateľstvá zatiaľ aspoň vo virtuálnom svete, ktorý sa dočasne stal našou bežnou realitou.

               Mgr. Silvia Jochman a PK SJL

             

             

             

             

             

             

             

             

          • Technická olympiáda

          • V októbri sa uskutočnil 12. ročník školského kola Technickej olympiády, ktorého sa  zúčastnilo 28 žiakov. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách a riešili online testy , ktoré pozostávali z teoretickej časti. Maximálny čas na vypracovanie a odovzdanie testu bol 45 minút.

            V kategórii A sa na 1. mieste umiestnil Lucas Poľák (9.A), na 2. mieste Emma Bartóková (8.C) a na 3. mieste Nicolas Várady (8.B). V kategórii B 1. miesto obsadil Tomáš Katona (7.A), 2. miesto Adam Máté (7.A) a 3. miesto Stela Šebestová (6.C). Nakoľko je to postupová súťaž, do okresného kola  postupujú prví  dvaja zo  starších žiakov ako súťažná dvojica, a z mladších žiakov postupuje žiak z prvého miesta ako jednotlivec. Budeme im držať palce.  

            Víťazom srdečne blahoželáme a ostatným ďakujeme za účasť.

            Mgr. J. Bokrosová

          • Moje prvé slovo

          • A je to tu, naši malí prváci z I.C už vedia písať! Najskôr to boli len písmenká, alebo slabiky, ale dnes sa nám podarilo napísať prvé slovo. Snažili sme sa zo všetkých síl. Niekomu sa darilo viac, niekomu menej, ale všetci  to nakoniec zvládli. Sme šikovní, čo poviete?

            Mgr. E.Jergová

          • Vesmír očami IV. A

          • Predstavujeme nápadité a originálne projekty Slnečnej sústavy, ktoré vytvorili žiaci IV.A triedy.

            Ďakujeme rodičom za výdatnú pomoc.

            Mgr.J.Al-Seroriová

          • Bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť

          • November je mesiacom viacerých významných dátumov v oblasti ochrany práv dieťaťa.

            Od roku 2015 sa 18. november stal Európskym dňom ochrany detí pred sexuálnym vykorisťovaním a sexuálnym zneužívaním, 19. november je Svetovým dňom prevencie týrania a zneužívania detí a 20. november je Svetovým dňom detí vyhláseným organizáciou UNICEF, počas ktorého si svet pripomína prijatie Dohovoru o právach dieťaťa.

            19.november - Svetový deň prevencie týrania a zneužívania detí.

            V tento deň sa na Slovensku už po ôsmykrát organizuje „BUBNOVAČKA“, kedy by malo byť hlas detí lepšie počuť.

            „Bubnovačka – bubnujeme, aby bolo deti lepšie počuť!“ má symbolicky upozorniť na dôležitosť ochrany detí pred násilím a potrebu včasnej prevencie.

            Násilie je tu, je okolo nás, aj keď ho často nevnímame alebo nevidíme.

            Je dôležité deti počúvať, veriť im a venovať dostatok času.

            Pomôžme týmto deťom...

            Každý hlas detí je dôležitý!!!  A preto sa aj naša škola zapojí 19. novembra 2021 v čase 10.00 – 11.00 hod. do tejto celoslovenskej akcie.

                                   

                                                                                                                      Mgr. Miriam Liptáková

             

          • Rozpomienky na Pavla Országha, slovenského básnika, prozaika, dramatika, ...na Človeka

          • V pondelok 8. 11. 2021 uplynulo sto rokov od skonu autora, ktorého nejedno dielo i dnes zapĺňa strany učebníc. A právom. Mnohým z Vás sa možno vyjavia obrazy z recitácie v súťaži Hviezdoslavov Kubín, niektorým možno slová, ktorým ste nerozumeli. I taký bol náš Hviezdoslav. Tvorivý kúzelník nových slov. A tak, už ste si spomenuli.... Čriepky z jeho životnej cesty sme si spoločne so žiakmi oprášili na hodinách literatúry, v triedach na II. stupni. Pripravili sme si pre Vás krátke video ako pripomienku jeho života.

            Byť kráľom času, nepoznali by sme, čo je lúčenie. Už zdvíhame čašu, zdráhame sa sĺz... Život je veľké umenie.“     P.O. Hviezdoslav

            PK SJL

             

          • Čarované háčikom🧶

          • Šikulky z krúžku "Handmade" sa už od septembra oboznamujú so základmi háčkovania a ide im to výborne!👍👍👍 Už sa nám podarilo vytvoriť krásne gumky do vlasov, čelenky i nádherné šály. Však posúďte sami.

            PaedDr. Andrea Kerekešová

          • Koniec zberu gaštanov

          • Vážení rodičia, milí žiaci. Zber gaštanov sa blíži ku koncu a už zajtra 9.11.2021 je ten posledný deň, kedy ich môžete priniesť do školy. Následne všetky nazbierané gaštany pripravíme k odvozu a zber vyhodnotíme...

            Ďakujeme za pomoc pri ich zbere.

          • V.A v ríši Feldeka

          • Sláviť narodeniny možno všelijako, aj v škole počas vyučovania - napríklad na hodinách literatúry. Hlavne keď oslavuje pán spisovateľ! 9. októbra sme si tak pripomenuli narodeniny známeho slovenského rozprávkara Ľubomíra Feldeka. Dožil sa krásnych 85 rokov, preto sme mu po dôkladnej príprave prichystali veršíky, vinše, rozprávky a zahrnuli sme ho otázkami, na ktoré nám snáď odpovie. Aby sme sa o ňom dozvedeli čo najviac, na slovenčine sme si čítali jeho rozprávky, sledovali videá o autorovom  súkromnom živote aj dielach, pracovali s textom a pokúsili sa aj o dramatizáciu. Dúfame, že ho naše darčeky, ktoré sme si pripravovali s láskou, potešia a balíček dorazí do Bratislavy v poriadku!

            V.A trieda